Belgisch onderzoek naar mucoviscidose krijgt 1,4 miljoen euro

Het Fonds Alphonse en Jean Forton en de Belgische Mucovereniging geven in totaal bijna 1,4 miljoen euro aan zes universitaire onderzoeksgroepen om onderzoek te doen naar de taaislijmziekte mucoviscidose. Dat maakt de Koning Boudewijnstichting, die het fonds beheert, dinsdag bekend in een persbericht.

Mucoviscidose, kortweg muco, is een aangeboren, levensbedreigende en tot nog toe ongeneeslijke ziekte. Iets meer dan 1.300 Belgen lijden aan de ziekte. Bij mucoviscidosepatiënten belemmert taai slijm de ademhaling en de spijsvertering. Zij kampen met steeds terugkerende luchtweginfecties waardoor hun longcapaciteit onherstelbaar afneemt, met buikpijn bij de spijsvertering, vaak ook met leveraandoeningen of diabetes.

Volgens de Belgische Mucovereniging zijn er in ons land al grote stappen gezet in het onderzoek naar de (genetische) oorzaken van muco, het verloop van de ziekte en de mogelijke behandelingen. Samen met het Fonds Alphonse en Jean Forton heeft de vereniging 1,4 miljoen euro vrijgemaakt voor verder onderzoek.

Die financiële steun gaat naar zes projecten in Belgische onderzoekscentra, die geselecteerd zijn door een onafhankelijke jury bijgestaan door internationale experts en patiënten. Zij onderzoeken hoe deze zeldzame ziekte ontstaat, en hoe de ernstige problemen waarmee de patiënten kampen, zich ontwikkelen en behandeld kunnen worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.