Zeshonderd Franstalige studenten manifesteren aan kabinet van minister De Block

Ongeveer zeshonderd Franstalige studenten geneeskunde, die gekleed waren in een witte doktersjas, hebben vrijdag geprotesteerd aan het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Ze eisen een oplossing voor de studenten die in 2018 zonder stageplaatsen dreigen te zitten.

De Franstalige opleiding geneeskunde is in 2012 teruggebracht van zeven naar zes jaar. In 2018 studeren daardoor niet alleen de studenten af van de zevenjarige opleiding, maar ook die van de nieuwe zesjarige opleiding. Het gevolg is dus dat er dubbel zoveel studenten afstuderen. Daardoor ligt ook de vraag naar stageplaatsen, die afgestudeerden nodig om hun specialisatie aan te vangen, dubbel zo hoog als normaal. In 19 van de 29 mogelijke specialisaties dreigt er dan ook een tekort aan st ageplaatsen.

De studenten betreuren dat er nog altijd geen oplossing is voor die "dubbele cohorte", hoewel dat probleem al zeker zes jaar geleden bekend was. "De politici spotten met uw gezondheid", zo wordt het verwoordt op een van de borden die door de studenten wordt meegdragen. Ze eisen nu van De Block dat er alsnog een regeling wordt uitgewerkt.

Een ontmoeting met de minister zat er vrijdag niet in. "Een vertegenwoordiger van de minister heeft ons uitgelegd dat ze ons niets te zeggen heeft", zegt Nicolas Pierre, een van de studenten. Hij zegt verontwaardigd te zijn over het uitblijven van de dialoog.

Eind maart hadden al eens tweehonderd studenten voor het kabinet van De Block geprotesteerd om de garantie te eisen op een stageplaats.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Luc COTTIGNIE

    20 november 2017

    Ook aan Vlaamstalige kant heerst hetzelfde probleem. Hier studeren ook de studenten van de zevenjarige opleiding en deze van de zesjarige in 2018 af.