Stakingsaanzegging bij UZ Gent

Bij het universitair ziekenhuis Gent hebben de twee grote vakbonden ACOD en ACV-OD een stakingsaanzegging ingediend uit onvrede met aangekondigde besparingen. Het gaat onder meer om het inleveren van een dag verlof en het afbouwen van het borstvoedingsverlof van 28 naar 20 weken, stellen de vakbonden.

De vakbonden en de directie onderhandelen al lang over een besparingsoefening van meer dan 4,5 miljoen euro voor de zowat 6.250 personeelsleden, maar eind vorige maand werden de gesprekken afgebroken.

Volgens de vakbonden wil het bestuurscomité van het UZ Gent op voorstel van de directie "een aantal maatregelen doorduwen die het personeel op zijn zachtst gezegd helemaal niet kan smaken", zeggen Yves Derycke van ACOD en Marc Flamand van ACV-OD in een gezamenlijke mededeling. "Het betreft onder meer het inleveren van een dag verlof (twee maal een halve dag in de Gentse feesten), een beperking van de regeling medisch halftijds (zonder sociale correctie), invoering van disponibiliteit (zonder sociale correctie) én het aftoppen van het bestaande (28 weken) lactatieverlof op 20 weken."

Er is nog geen stakingsdag vastgelegd en maandag is er opnieuw overleg gepland tussen vakbonden en directie. "Of er vandaag ook mogelijkheid zal geboden worden om de onderhandelingen weer open te breken, is zeer de vraag", aldus de vakbonden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.