Politiecontroles voor patiënten, maar niet voor terugkeerders

Wie een quarantaine uitzit, kan wettelijk gezien vanaf dinsdag controle krijgen van de lokale politie. Maar er duiken nu al problemen op. De gegevens van patiënten en hun nauwe contacten kunnen gewoon bij de contactonderzoekers worden verkregen, maar die van reizigers raken nog niet tot bij de lokale besturen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen zaterdag.

Door een technologische kwestie geraken de persoonsgegevens van terugkeerders nog niet tot bij de lokale besturen. Ook voor wie terugkeert uit een rode zone, geldt een quarantaine van minstens zeven dagen. Idealiter kan dat gecontroleerd worden, want uit recente cijfers van het Interfederaal Comité Testing en Tracing bleek al dat in het laatste weekend van de kerstvakantie, toen een coronatest verplicht we rd voor reizigers, 33.026 testcodes verstuurd werden. Vier op de tien terugkeerders liet zich echter niet testen. De kans is reëel dat ze ook aan de quarantaine zullen verzuimen.

"Voor mensen die uit een rode zone komen, moet Vlaanderen eerst nog de link maken met het rijksregister", zegt Frank Robben van Smals, de ICT-partner van de overheid. Hij benadrukt dat Smals geen aanpassingen meer moet doen aan systemen. "De Vlaamse overheid is nu aan het bekijken hoe ze die koppeling kan maken."

"We hebben de belofte ­gekregen dat we snel over die gegevens zullen kunnen beschikken", zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Een timing kan ik niet geven, maar er zijn sowieso genoeg mensen om in tussentijd te gaan controleren. De gegevens van patiënten en hoogrisicocontacten zullen gemeentebesturen sowieso kunnen krijgen, al moeten ze daarvoor wel elk afzonderlijk een protocolakkoord met Vlaanderen afsluiten."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.