Miljoen door Defensie bestelde mondmaskers afgelopen zaterdag geleverd

Afgelopen zaterdag 16 mei heeft het Gentse bedrijf Tweeds & Cotton een miljoen mondmaskers geleverd, een eerste levering van de door Defensie bestelde mondmaskers. Dit weekend levert het bedrijf nog eens twee miljoen stoffen mondmaskers. Dit weekend zal ook het Luxemburgse Avrox, de tweede leverancier, een eerste levering doen. De rest volgt in de loop van volgende week. Dat blijkt uit een stand van zaken die minister van Defensie Philippe Goffin (MR) donderdag heeft bekendgemaakt.

Van beide leveranciers zijn stalen van de stoffen mondmaskers getest. Daaruit bleek dat de maskers voldoen aan de normen. De testen zijn uitgevoerd door een labo van Defensie en een onafhankelijk gespecialiseerd laboratorium.

"Tweeds & Cottons heeft een miljoen maskers geleverd op zaterdag 16 mei. Het saldo van de bestelling, namelijk twee miljoen stoffen mondmaskers, zal dit weekend aankomen. Voor wat betreft Avrox, is een eerste levering voorzien voor dit weekend. Het saldo van de bestelling zal volgen in de loop van volgende week", klinkt het donderdag in een persbericht.

Vanaf 25 mei zal voor elke dag vertraging in de levering een boete worden aangerekend. Goffin wijst er nog op dat de bestelling pas zal worden betaald na de levering en na de "kwalitatieve aanvaarding" van de mondmaskers.

De regering had Defensie op 27 april opgedragen stoffen mondmaskers voor iedere burger te bestellen. De aankoopdienst van Defensie plaatste die bestelling op 25 mei.

Op vraag van de overheid onderzoekt Defensie verschillende pistes voor de verdeling van de maskers. De bevoorrechte piste is een verdeling via de apothekers. De onderhandelingen daarover lopen nog. "Het distributienetwerk is snel en efficiënt en de apothekers zijn het best gevormd om richtlijnen voor het gebruik en het onderhoud aan de bevolking te geven en ze laten ook een geïndividualiseerde verdeling toe", klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.