Planckendael verwelkomt gezinnen op 26ste Kinderkankerdag

In dierenpark Planckendael vindt zondag de 26ste editie van de Nationale Kinderkankerdag plaats. Jonge kankerpatiëntjes kunnen er samen met hun gezin en verplegers een dagje ontspannen. Er zijn zo'n 1.300 mensen ingeschreven.

Aan de ingang van Planckendael worden de deelnemers zondag verwelkomd door clowns, trommelaars en de Mechelse Kolveniersgilde. Patiëntjes tot 14 jaar oud van alle negen oncologische centra in België, maar ook kinderen die in nazorg zijn, zijn welkom in het dierenpark voor de Nationale Kinderdag. Een honderdtal vrijwilligers leiden alles in goede banen.

Niet alleen de patiënten zelf, maar ook hun ouders en broertjes en zusjes mogen gratis naar de dieren komen kijken. "Want als een kind kanker heeft, heeft het hele gezin kanker", zegt Karel Verbist. Hij organiseerde de Kinderkankerdag voor het eerst in 1993, 26 jaar geleden.

Ook voor de verplegers die dagelijks de kankerpatiëntjes verzorgen, is het een aangename dag. "Het is fijn om de kinderen eens in een andere context te zien dan binnen de ziekenhuismuren", zegt Raf Dekelver, verpleegkundige in het UZ Leuven. Hij is ook het aanspreekpunt tijdens de dag, moesten er kindjes verzorging nodig hebben. "Ook voor de kinderen is het leuk om hun verplegers in iets anders te zien dan hun witte uniform. Vaak worden de kinderen een jaar lang intensief behandeld in het ziekenhuis, daarna komen ze ook nog vijf jaar op controle, dus dat schept wel een band."

Doorheen de dag mogen de gezinnen zelf het park verkennen. Om 15 uur is er nog een slotshow gepland. De Stichting tegen Kanker en Planckendael ondersteunen het project.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.