Pilootproject rond afwijkende coronatests in Antwerpen start ook in Brussel

Het Antwerpse pilootproject om sneller buitenlandse varianten van het coronavirus op te sporen start "in de komende dagen" ook in Brussel. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist op de interministeriële conferentie.

De Antwerpse gezondheidsinspectie neemt sinds zondagmiddag meteen contact op met teruggekeerde reizigers van wie de coronatest een afwijkende variant van het virus vertoont. Professor klinische biologie Herman Goossens van de Antwerpse Universiteit bedacht het systeem samen met onder meer Karine Moykens van het interfederaal comité testing en tracing, Frank Robben van de ICT-leverancier van de overheid Smals en de Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx, in opdracht van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

In de komende dagen start ook Brussel met het project, beslisten de ministers van Volksgezondheid van ons land vandaag in de interministeriële conferentie. Als het een succes blijkt, kan het ook in de rest van het land worden opgestart. Minister Vandenbroucke zei gisteren in de Kamer al dat hij het Antwerpse project graag wil uitbreiden naar de rest van het land. Samen met frequentere genoomanalyse moet dat ervoor zorgen dat we sneller op de bal kunnen spelen wanneer teruggekeerde reizigers een - mogelijk besmettelijkere - variant van het coronavirus ons land binnenbrengen.

Het project van prof. Goossens werkt op basis van de gewone PCR-test. Daaruit kan al blijken dat iemand een opvallend hoge virale lading draagt, of dat het zogenaamde S-gen ontbreekt. Dat kan dan weer wijzen op aanwezigheid van de Britse coronavariant, die erg besmettelijk is. Patiënten met zo'n test wordt meteen op het hart gedrukt om extra voorzichtig te zijn in contacten met anderen, hoewel zeven dagen quarantaine verplicht is voor iedereen die terugkeert uit een rode zone en er langer dan 48 uur is geweest.

Genoomsequencing is een trager en duurder proces. Minister Vandenbroucke kondigde gisteren in de Kamer aan dat de regering budget heeft vrijgemaakt om dat veel vaker te gaan doen, tot zowat 1.000 analyses per week.

> Lees ook: België zet meer in op genoomanalysie voor positieve testen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.