Pfizer-vaccin minder effectief tegen Zuid-Afrikaanse variant (Israëlische studie)

Het vaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech is minder doeltreffend tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Tel Aviv en Clalit, het grootste ziekenfonds van Israël.

Bij de studie werden 400 covid-19-patiënten die niet gevaccineerd waren, vergeleken met evenveel gedeeltelijk of volledig gevaccineerde mensen die de virusziekte ook opliepen. Wat blijkt: onder de 150 patiënten die de vereiste twee doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin hadden gekregen, kwam de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus acht keer meer voor dan bij de niet-gevaccineerde mensen.

"Dit betekent dat het Pfizer/BioNTech-vaccin, hoewel het uiterst beschermend is, waarschijnlijk niet dezelfde mate van bescherming biedt tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus", concluderen de onderzoekers. "De Zuid-Afrikaanse variant is in staat om tot op een zekere hoogte de bescherming van het vaccin te doorbreken."

Adi Stern, professor aan de universiteit van Tel Aviv en medeauteur van de studie, benadrukt wel dat het onderzoek maar een klein aantal patiënten bevatte die besmet waren met de Zuid-Afrikaanse variant. In Israël is namelijk maar 1 procent van alle besmettingen te wijten aan die mutatie.

Volgens Ran Balicer, directeur innovatie bij Clalit en eveneens medeauteur van de studie, kunnen de resultaten van de studie de regering helpen om beslissingen te nemen om de coronamaatregelen te versoepelen. Zo kan onder meer het combineren van vaccins "de verspreiding van virusvarianten, waaronder de Zuid-Afrikaanse, hoogstwaarschijnlijk verhinderen".

Israël heeft tot nu toe 835.900 bevestigde besmettingen met het coronavirus opgetekend. In totaal bezweken volgens de autoriteiten 6.296 mensen er aan covid-19. Door een grootschalige vaccinatiecampagne die op 19 december van start ging, neemt de epidemie er de laatste weken af. Meer dan de helft van de 9,2 miljoen inwoners kreeg al beide doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.