Pfizer wijst voor zijn leveringsovereenkomst naar dosissen in plaats van flacons

Pfizer levert minder van zijn coronavaccin aan ons land en het bedrijf verwijst daarvoor naar de nieuwe bijsluiter. Uit elke flacon kunnen immers zes in plaats van vijf dosissen gehaald worden. "Onze leveringsengagementen zijn steeds gebaseerd op de levering van doses, niet op flacons, in overeenstemming met onze overeenkomsten met de Europese Unie", luidt het woensdag in een persbericht.

Pfizer verduidelijkte woensdagavond dat het deze en volgende week 92 procent van de oorspronkelijk geplande doses voor heel België gaat leveren. Het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid had het eerder op de dag nog over een daling met 42 procent voor de week van 25 januari. "De precieze toewijzingen tussen de verschillende hubs of ziekenhuizen gebeurt zonder tussenkomst va n Pfizer door de overheid", klinkt het.

Vlaanderen had zijn vaccinatiestrategie enkele weken geleden nog versneld toen bekendraakte dat er een extra dosis uit een flacon van het coronavaccin gehaald kon worden. Nu moet de planning dus opnieuw bekeken worden, waarbij het Vlaams Agentschap een knipperlichtsysteem gaat hanteren dat rekening houdt met de effectieve leveringen in plaats van met de prognoses.

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke merkte op zijn beurt op dat Vlaanderen enkele weken geleden nog met de vinger werd gewezen omdat men te voorzichtig was bij de vaccinatiecampagne. Toen werd beslist om de tweede dosis van het vaccin van Pfizer/BioNTech niet noodzakelijk in stock te houden. "Vandaag zien we dat de leveringszekerheid niet volledig gegarandeerd is. Dus blijven we wat voorzichtiger wat die tweede dosis betreft", aldus minister Beke.

Hoeveel vaccins er precies in de diepvriezers liggen, is een dynamisch gegeven en verandert dag na dag, klonk het nog. Maar zowel het Agentschap als de minister benadrukten dat een deel van die dosissen sowieso gereserveerd zijn, voor leveringen op korte termijn aan de woonzorgcentra.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.