Pfizer bevestigt tijdelijke invloed op leveringen, maar schaalt daarna fors op

Pfizer bevestigt dat het de productiecapaciteit van zijn coronavaccin wil opschalen en dat er daardoor "een tijdelijke invloed zal zijn op de zendingen vanaf januari tot begin februari". Vanaf eind februari zal het aantal beschikbare dosissen echter aanzienlijk verhogen, benadrukt het bedrijf: Pfizer schaalt de doelstelling voor 2021 op van 1,3 naar 2 miljard doses. Eerder had ook partner BioNTech dat cijfer al genoemd.

Het Noorse gezondheidsinstituut vernam dat Pfizer de leveringen van zijn coronavaccin met BioNTech vanaf volgende week tijdelijk op een lager pitje zet, omdat het bedrijf zijn productiecapaciteit wil kunnen opschalen. De tijdelijke vertraging heeft volgens het gezondheidsinstituut gevolgen voor Noorwegen, dat volgende week 8.000 dosissen mi nder zou ontvangen dan gepland, maar ook voor de EU-landen.

Pfizer bevestigt dat er tot begin februari "een tijdelijke invloed zal zijn op de zendingen". "Zoals steeds het geval is bij productiviteitsverhogingen en -verbeteringen voor een hogere capaciteit, moeten we wijzigingen aanbrengen in onze processen en aan onze productiefaciliteiten, wat extra regelgevende goedkeuringen vraagt", klinkt het bij het bedrijf. "In de nabije toekomst kunnen er dus wijzigingen zijn in de bestellingen en de verzendschema's vanuit Puurs."

De bedoeling is wel om dit jaar uiteindelijk een pak meer dosissen te leveren dan de 1,3 miljard die initieel gepland waren, benadrukt Pfizer. De nieuwe doelstelling is 2 miljard geleverde doses in 2021. Dat betekent een "aanzienlijke verhoging van de beschikbare dosissen" vanaf eind februari en in maart, klinkt het.

Hoe groot de impact van de tijdelijke vertraging precies zal zijn in de EU en in ons land, is niet duidelijk. De Europese Commissie en de lidstaten volgen de leveringen en eventuele problemen sowieso van dichtbij op in de speciaal daarvoor opgerichte stuurgroep, valt te horen in Europese kringen. Tot nog toe zijn daar enkel nog maar kleine problemen vastgesteld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.