Peter Piot adviseert Europese Commissie over pandemie

De Belgische microbioloog Peter Piot, voormalig directeur van Unaids en mede-ontdekker van het Ebolavirus, is door de Europese Commissie benoemd tot lid van een groep van zeven deskundigen om haar te adviseren over een medisch antwoord op de coronaviruspandemie.

"Het coronavirus verandert ons leven en onze samenlevingen in hoog tempo. Daarom is er nu meer dan ooit behoefte aan wetenschappelijke expertise en goed advies", aldus Ursula von der Leyen, commissievoorzitter.

Het Covid-19-panel zal de Commissie adviseren over de responsmaatregelen voor alle lidstaten naar gelang van de verschillende stadia van de epidemie, rekening houdend met de specifieke context van elke lidstaat. Het zal ook belangrijke leemten of inconsistenties bijsturen, onder meer voor  klinisch beheer en behandeling.

Prioriteiten

Verder stelt het panel onder meer prioriteiten voor de zorgorganisatie voor en voor de civiele bescherming. Op langere termijn moet Peter Piot mee maatregelen aanbevelen om de gevolgen van Covid-19 aan te pakken.

De eerste vergadering van de deskundigengroep is al voor vandaag gepland, per videoconferentie. De groep moet minstens twee keer per week bijeenkomen.

Von der Leyen hoopt dat er tegen de herfst een vaccin tegen het coronavirus op de markt zal zijn. De Commissie had maandag 80 miljoen euro steun aangekondigd voor het Duitse biofarmaceutische bedrijf CureVac (zie kaderstuk), dat een dergelijk vaccin wil ontwikkelen.

De Specialist had onlangs, net bij het begin van de opmars van het coronavirus, een gesprek met Peter Piot over ebola, hiv en epidemieën.

> Zie ook: In gesprek met Peter Piot

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.