Personeel ouderenzorg heeft dringend nood aan extra ondersteuning (Befezo)

Bijna negen op de tien zorgkundigen in de ouderenzorg zeggen een grote nood aan extra ondersteuning te hebben vanwege de toenemende druk die de vierde coronagolf met zich meebrengt. Dat blijkt uit een bevraging van de Belgische Federatie voor Zorgkundigen (Befezo) bij de personeelsleden. "Maatregelen dringen zich nu heel erg op", zo klinkt het bij de organisatie.

Befezo voerde vorige week een enquête uit bij 629 zorgkundigen. De meeste ondervraagden werken in woonzorgcentra, maar ook zorgkundigen in de thuiszorg en in de geriatrische diensten in ziekenhuizen namen deel aan het onderzoek. De bevraging vond plaats nog voor bekend was dat de nieuwe omikronvariant van het coronavirus in België was vastgesteld.

De resultaten zetten Befezo ertoe aan om aan de alarmbel te trekken. Vooral de grote uitval van het personeel veroorzaakt ernstige problemen. Zo geeft 80 procent van de zorgkundigen aan dat ze te maken hebben met besmettingen binnen hun voorziening of geriatrische afdelingen. Vaak wordt het personeel getroffen, maar ook bij patiënten en bewoners zijn besmettingen vastgesteld. 

"Zowat 91 procent van de zorgkundigen geeft aan dat er tekorten zijn van zorgkundigen en/of verpleegkundigen", zegt Befezo-voorzitter Paul Cappelier. "En 71 procent omschrijft deze tekorten als bijzonder groot." Ook geeft 89 procent aan dringend nood te hebben aan extra ondersteuning. 

In totaal 44 procent geeft ook aan dat het chronisch tekort aan personeel zwaarder doorweegt in de vierde besmettingsgolf. Vooral op mentaal vlak worden de zorgkundigen bijzonder hard getroffen: 33 procent is vooral heel boos en ontgoocheld, 30 procent voelt zich uitgeput en 21 procent maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van de ouderenzorg.

"Deze marathon duurt al meer dan 21 maanden binnen de ouderenzorg, zonder enig rustpunt", zo vat Cappelier de situatie samen. "En deze marathon moet steeds opnieuw in nog moeilijkere omstandigheden gelopen worden zonder eindpunt in zicht."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.