Patiënten met "Dubbele Diagnose" kunnen voortaan terecht in Brussel

In het Centre Hospitalier Jean Titeca (CHJT) is dinsdag de eerste Brusselse afdeling geopend voor patiënten met een "Dubbele Diagnose". De zorgeenheid krijgt de naam Les Bambous en behandelt mensen met zowel een verstandelijke beperking als een geestelijk probleem. De Brusselse ministers Céline Fremault (cdH), Didier Gosuin (DéFI) en Guy Vanhengel (Open Vld) waren aanwezig bij de opening. Federaal minister Maggie De Block (Open Vld) liet zich verontschuldigen.

De gloednieuwe zorgeenheid Les Bambous bevat zeven bedden voor de opvang en specifiek hulpverlening van mensen met een complexe Dubbele Diagnose. De afdeling wordt geïntegreerd in zowel het netwerk voor gehandicapte personen, als in het geestelijk gezondheidsnetwerk. Daarnaast is het een versterkin g op het reeds bestaande mobiele interventieteam Maya.

Dat team bestaat al sinds 2011 en kon sinds 2016 versterkt worden dankzij een structureel budget van federaal minister van Volksgezondheid De Block en financiële steun van de Franstalige gemeenschapscommissie (COCOF) via minister Fremault. Sinds 2018 neemt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) de federale financiering van het Maya-team over en zo kwamen er middelen vrij voor de opstart van Les Bambous.

In België heeft 2 tot 3 procent van de bevolking een mentale beperking en minstens een derde van hen zal een psychische stoornis ontwikkelen. In Brussel komt dat neer op een potentieel van 230 personen met een Dubelle Diagnose. Om dat op te vangen gaat het CHJT de zorgeenheid Les Bambous uitbreiden met een vijftiental bedden. De werken moeten in de loop van 2020 afgewerkt zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.