Geen stormloop op zelftesten

Sinds dinsdag 6 april kunnen Belgen in de apotheek terecht voor een coronazelftest. De verkoop verliep de eerste week vlot en rustig, klinkt het bij de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). "Er is zeker geen stormloop geweest", zegt woordvoerder Georges Verpraet.

Vanaf 6 april mogen Belgische apothekers zelftesten verkopen. De zelftest lijkt op een sneltest, maar hoeft niet door een arts of verpleegkundige afgenomen te worden.

In de eerste week liep het dus nog niet meteen storm voor de zelftest. "Vraag en aanbod zijn met elkaar in overeenstemming", aldus Verpraet. "Dat betekent dat iedere burger die dat wil een sneltest kan aankopen".

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) heeft tot nog toe twee sneltesten goedgekeurd. In de apotheken is echter enkel die van Roche reeds beschikbaar, die van Biosynex volgt "in de loop van april", zegt Verpraet.

Afgelopen vrijdag werd ook de terugbetaling voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming officieel geregeld. Dat betekent dat die groep van zowat twee miljoen Belgen slechts 1 euro per test moet betalen. De normale prijs bedraagt zeven à acht euro.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.