Pandemie wakkert gevoel van corruptie in de EU verder aan

De coronapandemie heeft het gevoel van corruptie bij burgers van de Europese Unie aangewakkerd. Minder dan de helft van hen gelooft dat de crisis "transparant" is aangepakt door de autoriteiten. Dat blijkt  uit een onderzoek van Transparancy International, een ngo die corruptie bestrijdt.

"In de EU geloven ongeveer slechts vier op de tien dat hun regering de pandemie transparant heeft aangepakt", klinkt het. Meer dan 40.000 inwoners uit de 27 EU-landen namen tussen oktober en december 2020 deel aan de Europese corruptiebarometer.

Volgens Transparancy International wordt vooral de gezondheidszorg getroffen door corruptie. Zowat 6 procent van de ondervraagden zei omkoping te hebben gebruikt om toegang te krijgen tot zorg, 29 procent zei zelfs dat ze op hun persoonlijke connecties vertrouwden om bevoorrechte toegang te krijgen.

"De medische zorg is een voedingsbodem voor corruptie", klinkt het. De omkoping komt het vaakst voor in Roemenië en Bulgarije, het misbruiken van persoonlijke relaties in Tsjechië en Portugal.

Het rapport dringt er bij de EU-regeringen op aan "hun inspanningen te verdubbelen om een eerlijke en billijke uitweg uit de pandemie te verzekeren". Het rapport noemt Hongarije en Polen zelfs landen die de pandemie gebruiken "als excuus om de democratie te ondermijnen", omdat politici de crisis aangrijpen als een kans om winst te maken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.