"Overname Fitbit door Google-moeder is gevaar voor privacy"

Het kan gevaarlijk zijn voor de privacy van Europese burgers wanneer fitnesstrackerfabrikant Fitbit wordt overgenomen door Alphabet, het moederbedrijf van Google, zo waarschuwt de Europese privacywaakhond. Google kondigde in november aan zo'n 2,1 miljard dollar (1,95 miljard euro) te willen betalen voor Fitbit. Daarmee wil het de strijd aangaan met Apple en Samsung op de markt voor fitnesstrackers en smartwatches.

Fitbit is één van de bekendste merken op het vlak van zogeheten 'wearables', die allerlei gegevens over je gezondheid bijhouden. Zo kunnen fitnessfanaten met de producten hun hartslag, het aantal gezette stappen of de hoeveelheid verbrande calorieën controleren.

Alphabet krijgt met de deal een enorme berg gegevens over de gezondheid van mensen in handen, wat de European Data Protection Board zorgwekkend vindt. "Het mogelijke verdere combineren en verzamelen van gevoelige persoonlijke gegevens van mensen in Europa door een groot techbedrijf kan een groot risico voor de privacy en gegevensbescherming zijn", aldus de organisatie.

De Europese toezichthouder vraagt Alphabet en Fitbit om goed na te denken over hun privacyvoorwaarden en om de risico's zo veel mogelijk te beperken, voordat ze toestemming van Brussel vragen voor de overname.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.