Orde der Apothekers krijgt in beroep lagere boete voor belemmeren Medicare-Market

Het Marktenhof, een gespecialiseerde sectie bij het hof van beroep in Brussel, heeft bepaald dat de Orde der Apothekers minder boete moet betalen voor het belemmeren van de ontwikkeling van de groep MediCare-Market in ons land. Midden vorig jaar legde de Belgische Mededingingsautoriteit nog een boete van 1 miljoen euro op aan de Orde, maar in beroep is bepaald dat die boete minder dan 250.000 euro moet bedragen. De Mededingingsautoriteit moet het precieze bedrag nog vastleggen.

De Orde der Apothekers was in beroep gegaan tegen de uitspraak van de Mededingingsautoriteit van 28 mei 2019. Woensdag velde het Marktenhof een arrest waarbij het beroep ontvankelijk en deels gegrond werd verklaard. "Het Hof meent dus dat de Orde een inbreuk op het mededingingsrecht heeft begaan, maar vraagt de Belgische Mededingingsautoriteit om het bedrag van de boete te herzien. Daarbij is gepreciseerd dat het bedrag het plafond van 10 procent van het jaarlijks inkomen van de Orde niet mag overschrijden, wat neerkomt op minder dan 250.000 euro", staat in een persbericht van de Orde.

De keten MediCare-Market profileert zich als een supermarkt voor geneesmiddelen en parafarmaceutische producten. Het bedrijf hanteert ruime openingsuren en kortingen, wat door de Orde als té commercieel werd beschouwd. Het was Medicare-Market zelf die naar de Mededingingsautoriteit stapte. Die oordeelde vorig jaar dat de Orde van Apothekers wel degelijk heeft geprobeerd om de ontwikkeling van deze keten te belemmeren. Zo had de Orde bij alle disciplinaire raden die te maken hadden met de opening van een vestiging van MediCare-Market, een zaak aanhangig gemaakt en een stakingsvordering ingesteld. Er werd ook informatie met bedreigende taal verspreid aan het adres van Medicare-Market.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.