Opvang coronacrisis voor Vlaamse Brusselaars prioriteit

Het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft vandaag haar nieuwe beleidsverklaring 2020-2021 voorgesteld. De focus ligt in het komende jaar op twee belangrijke thema's: het blijven versterken van de Brusselse Nederlandstalige scholen en het opvangen van de gevolgen van de coronacrisis.

De coronacrisis heeft het hele land overhoop gehaald en dus moet het beleid van de VGC hier ook op worden afgestemd, zegt de commissie. De vele samenwerkingen die werden aangegaan met verschillende gesubsidieerde organisaties worden verlengd. Daarbij gaat bijzondere aandacht naar een geolied netwerk van welzijns- en zorgorganisaties dat hulpvragen snel opvangt en kort op de bal kan spelen, ook digitaal.

"We ondersteunen terreinwerkers bij het experimenteren met nieuwe methodieken om contact te maken met de doelgroep. Zo zal CAW Brussel de fysieke en digitale contactmogelijkheden in haar hulpverleningsaanbod diversifiëren", zegt VGC-collegevoorzitster Elke Van den Brandt.

Mensen die hulp nodig hebben worden in de toekomst ook actiever opgespoord. Zo versterkt het Brussels Aanmeldingspunt voor Personen met een handicap (BrAP) zijn vindplaatsgerichte werking. De expertise van Hogeschool Odisee zal aangesproken worden om eenzaamheid en sociaal isolement tegen te gaan.

Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel is een grote hap in het beleid van de VGC. De populariteit van dat Nederlandstalig onderwijs is allesbehalve afgenomen en dus blijft het inzetten op uitbreiding, maar zeker ook op het aantrekken van leerkrachten, de promotie van de jobs in het onderwijs en het bieden van een toekomst voor de Brusselse ketjes.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.