Oostenrijk zal eigen vaccin produceren samen met Israël en Denemarken

Oostenrijk wil niet langer exclusief afhankelijk zijn van de Europese Unie als het op coronavaccins aankomt en daarom gaat het land met Israël en Denemarken samenwerken aan de ontwikkeling van nieuwe generaties vaccins. Dat heeft kanselier Sebastian Kurz gemeld.

Kurz vindt de gemeenschappelijke aanschaf van vaccins via de Europese Unie nog steeds principieel de juiste keuze, maar "het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) is te traag geweest bij de goedkeuring van vaccins en er waren problemen met de aanvoer en leveringen van vaccins". "We moeten ook ons voorbereiden op nieuwe mutaties en mogen niet meer enkel van de Europese Unie afhankelijk zijn bij de productie van vaccins van de tweede generatie", zo verklaarde de kanselier voor aanvang van een bezoek aan Israël.

Oostenrijk gaat samen met Israël en Denemarken samenwerken aan de ontwikkeling en productie van zogenaamde vaccins van de tweede generatie die beschermen tegen mogelijke toekomstige varianten van het coronavirus. Volgens Kurz schatten experts dat zes miljoen Oostenrijkers elk jaar een nieuwe prik nodig zullen hebben. "De pandemie zal nog een lange tijd bij ons blijven, met verschillende mutaties", observeert de kanselier.

In een eerste reactie zei een woordvoerder van de Europese Commissie dat "het steeds nuttig is om te leren uit goede praktijken in andere landen" en "mogelijkheden voor samenwerking te verkennen" die "een toegevoegde waarde" kunnen betekenen voor de Europese strategie. Hij wees erop dat de Commissie met Hera Incubator een eigen Europees plan heeft gelanceerd om nieuwe generaties vaccins te ontwikkelen en productie op te schalen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.