Oost-Brabantse ziekenhuizen krijgen goedkeuring voor regionaal zorgstrategisch plan

Het regionaal zorgstrategisch plan van de vier Oost-Brabantse ziekenhuizen, AZ Diest, RZ Tienen, Heilig Hart Leuven en UZ Leuven, is goedgekeurd door de Vlaamse overheid. Dat meldt Jo Vandeurzen, voorzitter van het Plexus-netwerk dat de vier ziekenhuizen verbindt.

Het is de eerste keer dat de Vlaamse regering een regionaal zorgstrategisch plan van een ziekenhuisnetwerk goedkeurt. "Dit mag dus zeker als een mijlpaal beschouwd worden", vindt Vandeurzen. "De goedkeuring is ook nodig voor de individuele ziekenhuizen om hun eigen zorgstrategisch plan in te dienen. Het is dus ook nodig als ze infrastructuur- of bouwinvesteringen willen aanvragen."

In het plan, dat de periode tot 2035 bespreekt, wordt een grondige analyse gemaakt van de volledige zorgvraag in Oost-Brabant. Zo is in kaart gebracht wat die vraag betekent voor de vier ziekenhuizen en hoe zij hun zorgaanbod willen en kunnen afstemmen op de vraag. 

De vergrijzing is bijvoorbeeld een belangrijk thema in de regio, en dus komen vragen rond de geestelijke gezondheidszorg of chronische zorg aan bod. Ook de samenwerking tussen de vier ziekenhuizen onderling wordt besproken, onder meer op vlak van kwaliteitsbeleid. De rol van de eerstelijnszorg en het partnerschap tussen die eerstelijnszorg en het Plexus-netwerk krijgt eveneens aandacht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.