Ook zelftesten voor personeel kinderopvang en buitenschoolse opvang

In de strijd tegen het coronavirus zullen ook zelftesten ter beschikking worden gesteld voor werknemers in de kinderdagverblijven, bij de onthaalouders en in de buitenschoolse opvang. Dat heeft Vlaams minister van Gezin Wouter Beke (CD&V) zaterdag aangekondigd.

De Vlaamse regering heeft vrijdag een aanbesteding gelanceerd voor de levering van miljoenen van die zelftesten. Ze zullen dus ook beschikbaar zijn voor personeel van de kinderopvang en buitenschoolse opvang.

Het gaat om ongeveer 25.000 personeelsleden, die twee keer per week een zelftest zullen kunnen afnemen. Bij een positieve zelftest moet een klassieke PCT-test worden afgenomen door de huisarts of in een testcentrum.

Verwacht wordt dat de zelftesten eind april-begin mei beschikbaar zullen zijn. "Dit is een belangrijke bescherming die we aan de kinderopvang en buitenschoolse opvang bieden om het virus tegen te houden. We werken momenteel de draaiboeken en richtlijnen uit voor een correct gebruik. Zelftesten bieden niet dezelfde zekerheid als de klassieke PCR-test, maar op die manier kunnen ze zichzelf en anderen wel beschermen", aldus Vlaams minister Beke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.