Ook voor Groen kan Dewinter openingszitting Vlaams Parlement niet leiden

Ook oppositiepartij Groen wil niet dat Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter maandagnamiddag de openingszitting van het Vlaams Parlement voorzit. Volgens Groen-fractieleider Björn Rzoska zou het "ongeoorloofd en onaanvaardbaar" zijn als de Vlaams Belang-parlementsleden die zondag hebben deelgenomen aan de manifestatie op de Heizel maandag in het parlement de Septemberverklaring volgen.

Omdat parlementsvoorzitter Liesbeth Homans zich vandaag/maandag laat testen op corona kan zij maandagnamiddag niet de openingszitting van het Vlaams Parlement in goede banen leiden. Zij wordt vervangen door eerste ondervoorzitter Filip Dewinter (Vlaams Belang).

Maar na protest van oppositiepartij sp.a ligt nu ook Groen dwars. "Het zou een ongeoorloofd en onaanvaardbaar risico zijn, als de Vlaams Belangers die gisteren manifesteerden vandaag in het Vlaams parlement de Septemberverklaring volgen", zegt fractieleider Rzoska. "Volgens virologen telt inmiddels België vandaag 1.540 besmettingen per dag. Corona verspreidt zich als een olievlek. Bijeenkomsten waar geen afstand wordt gehouden, doen daar een schep bovenop en vormen een risico voor de volksgezondheid. Vlaams Belangers die de quarantaine regels aan de laars lappen, getuigen van geen greintje respect tegenover alle corona-slachtoffers", aldus Rzoska.

Net als sp.a vindt ook Groen daarom dat Filip Dewinter de openingszitting niet kan leiden en zich moet laten vervangen door tweede ondervoorzitter Joke Schauvliege (CD&V).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    28 september 2020

    Met Filip loopt het ook uit de hand , zoals die ON LINE publiekstrekkers op Tik Tak : hij gaat op Kruistocht naar Damascus om handjes te schudden met die alom geliefde tiran die zijn eigen land in het stenen tijdperk laat bombarderen !
    Filip kan beter daar aan de slaags als Nieuwsanker !