Ook minderjarige sporters hebben dopingsuitzondering nodig (update)

Sinds 1 januari moeten ook minderjarige sporters in Vlaanderen zich bij een dopingcontrole kunnen verantwoorden met een zogenaamde "Toestemming wegens Therapeutische Noodzaak" (TTN) als ze een geneesmiddel nemen dat op de dopinglijst staat. Met de nieuwe maatregel schikt Vlaanderen zich naar de internationale regelgeving, zo melden Domus Medica en de Vereniging van Sport- en Keuringsartsen.

Tot nu volstond het dat minderjarige Vlaamse sporters die een geneesmiddel uit de lijst met verboden producten gebruikten, bij een dopingcontrole een attest van hun arts konden tonen waarin stond dat ze het middel op voorschrift namen. De arts kon de dopinglijst dus "overrulen" als hun patiënt minderjarig was. Sinds 1 januari moeten de minderjarige patiënt en de arts een aanvraag voor een TTN indienen bij NADO Vlaanderen, dat instaat voor het antidopingbeleid in Vlaanderen.

Uitgebreid

Volwassen sporters en minderjarige elitesporters moesten dat sowieso al doen. Nu wordt dat dus uitgebreid tot minderjarige sporters in het algemeen.

"Het is niet de bedoeling dat een arts straks voor bijvoorbeeld elk voetballend kind met ADHD dat bij een provinciale of gewestelijke ploeg speelt, een aanvraag voor een TTN invult", aldus Domus Medica. "Ons advies is dat voor een minderjarige patiënt die een middel van de dopinglijst nodig heeft, een aanvraag voor een TTN ingevuld wordt als hij of zij deelneemt aan een competitie in het buitenland, in eigen land op het hoogste competitieniveau kampt of deelneemt aan een belangrijke sportwedstrijd."

Wat verandert er voor de arts?

Strikt genomen is het de patiënt die de arts moet informeren dat hij of zij elitesporter is of deelneemt aan een belangrijke sportcompetitie. Nu de regels wat strenger worden, doen artsen er goed aan alle minderjarige patiënten die op een hoog niveau sporten, in hun gmd aan te merken als patiënten die je niet zomaar een medicijn van de dopinglijst kunt geven. Ga na of er een evenwaardig alternatief beschikbaar is dat niet op de lijst staat.

Domus Medica zal er bij de ontwikkelaars van emd’s en voorschrijfsoftware op aandringen dat medicijnen van de dopinglijst automatisch een alarmlabel krijgen. In sommige pakketten is dat al een (tamelijk dure) optie.

Theoretisch kan iedereen die op een georganiseerde manier aan sport doet, te allen tijde aan een dopingcontrole worden onderworpen, buiten zowel als binnen een competitie. In de praktijk zijn de middelen van de antidopingagentschappen in binnen- en buitenland echter beperkt en focussen die organisaties op elitesporters in welbepaalde sporten.

Zo worden in de ploegsporten vooral wedstrijden uit de hoogste afdelingen gecontroleerd en in de individuele sporten vooral de belangrijke competities, zoals de provinciale, Vlaamse of Belgische kampioenschappen. Voorts wordt in controlegevoelige sporten als bodybuilding, (kick)boksen of wielrennen vaker dan gemiddeld gecontroleerd. Ook in fitnesscentra waar al dopingovertredingen werden vastgesteld, is de pakkans groter.

Het principe luidt: hoe dopinggevoeliger een sportactiviteit is, des te lager het niveau vanaf waar controles kunnen plaatsvinden. Natuurlijk kan dat evolueren, bijvoorbeeld naar aanleiding van concrete dopingdossiers.

Pragmatisch

Het is niet de bedoeling dat een arts straks voor bijvoorbeeld elk voetballend kind met ADHD dat bij een provinciale of gewestelijke ploeg speelt, een aanvraag voor een TTN invult. Ons advies is dat u voor uw minderjarige patiënt die een middel van de dopinglijst nodig heeft, een aanvraag voor een TTN invult als hij of zij:

  • deelneemt aan een competitie in het buitenland
  • in eigen land op het hoogste competitieniveau kampt
  • deelneemt aan een belangrijke sportwedstrijd

Bij twijfel kunt u het best een TTN invullen of opheldering zoeken bij NADO Vlaanderen op het mailadres ttn@nado.vlaanderen.

Twee aanvraagmodi

Alle jonge competitiesporters die TTN’s aanvragen als u hen een medicijn van de dopinglijst wil voorschrijven, kunnen dat proactief en retroactief.

  • Proactief een TTN aanvragen: toestemming vragen vóór de sporter het geneesmiddel op voorschrift begint te nemen. Stemt de NADO toe, dan kan de sporter het middel zonder zorgen gebruiken, zolang de toestemming geldt én in de aangevraagde dosis.
  • Retroactief een TTN aanvragen: toestemming vragen na de dopingcontrole, al heeft de sporter dan niet de garantie dat de aanvraag door de TTN-commissie van de NADO zal worden goedgekeurd.

Download het aanvraagformulier via deze linkhttps://www.dopinglijn.be/geneesmiddelen-supplementen-en-ttn/ttn/aanvraagformulier/

De patiënt en arts vullen hun respectieve rubrieken op het  aanvraagformulier volledig in, ondertekenen het allebei en sturen het document samen met alle medische bewijsstukken naar:

NADO Vlaanderen, TTN-commissie, Arenbergstraat 5, 1000 Brussel

De documenten kunnen ook gemaild worden, naar: ttn@nado.vlaanderen

Elke volledige aanvraag wordt door drie artsen van de TTN-commissie beoordeeld, waarna de beslissing per post naar de sporter wordt gestuurd. Dat kan een maand duren, maar meestal zit het antwoord binnen 5 werkdagen in de bus.

Dopinglijst

De lijst van de verboden stoffen die geldig is vanaf 1 januari 2019, werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.