Ongeval brommobiel: "Onaanvaardbaar dat zelfde problemen bij 100-centrale Leuven na 3 jaar opnieuw opduiken"

"Het is onaanvaardbaar dat dezelfde beheerproblemen bij de 100-centrale van Leuven na drie jaar opnieuw opduiken. Het is tijd dat er lessen getrokken worden". Dat stelt Brussels staatssecretaris bevoegd voor de Brusselse brandweer, Cécile Jodogne, in een reactie op het ongeval met een brommobiel in Sint-Genesius-Rode. Daarbij kwamen twee jonge vrouwen om het leven.

Een liberale vakbondsman kondigde bij de Brussels brandweer aan, klacht te zullen indienen bij de federale ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid omdat de Leuvense centrale de Brusselse brandweer veel te laat verwittigd zou hebben. Maar voor Binnenlandse Zaken heeft de Vlaams-Brabantse noodcentrale 112 conform het principe van de snelste adequate hulp gereageerd, stelde het kabinet na een grondige analyse door de verantwoordelijke van de noodcentrale.

Maar Cécile Jodogne vindt nu dat het principe van de snelste adequate hulp toch niet gerespecteerd werd omdat de voorpost Eikenbos van de Brusselse brandweer dichterbij lag en alle middelen ter beschikking had. Toch deed de 100-centrale van Leuven beroep op hulppost Waals-Brabant op 11 kilometer van het ongeval, tegen 5 kilometer voor de Brusselse post.

Voor de DéFI-politica doen de feiten denken aan dezelfde problemen bij het beheer van hulp bij de aanslagen van 22 maart. In een mededeling herinnert ze aan haar woorden in Le Soir van mei 2016: "men treuzelt om manschappen en ziekenwagens ter versterking te sturen. (...) Ik denk dat men in Leuven de ernst van de zaken heeft onderschat".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.