Onderzoekers ITG werken richtlijnen uit rond nieuwe technologie in strijd tegen tbc

Een groep onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen heeft richtlijnen uitgestippeld voor sequentiebepaling van het hele genoom als enige methode voor de diagnose en behandeling van tuberculose. De aanbevelingen zijn in het vakblad Nature Reviews Microbiology verschenen, zo heeft het ITG meegedeeld.

Vandaag worden verschillende methoden gebruikt voor de detectie, de behandeling en het opsporen van tbc. Met de komst van goedkope en betrouwbare WGS (Whole Genome Sequencing) kunnen al deze technieken vervangen worden door één enkele methode. 

Zonder duidelijke consensus en internationale normering bestaat het risico dat het wijdverbreide gebruik van WGS-technologie leidt tot niet-geharmoniseerde, niet-vergelijkbare en niet-gevalideerde gegevens en processen, zo wordt in de mededeling uitgelegd. Een groep onderzoekers onder leiding van dr. Conor Meehan van het ITG formuleerde een reeks aanbevelingen over internationale normen voor goede WGS-praktijken in klinische zorg en volksgezondheid. "We pleiten voor verregaande standaardisatie- en validatie-inspanningen vooraleer we de WGS-aanpak op grote schaal implementeren", zegt dr. Meehan.

Tuberculose is een bacteriële infectie die volgens de persmededeling jaarlijks ongeveer 1,6 miljoen slachtoffers maakt, waardoor de ziekte wereldwijd een van de tien belangrijkste doodsoorzaken is. Het ITG heeft de grootste publieke collectie tbc-stammen voor onderzoek.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.