Onderzoek geopend naar chirurg die röntgenfoto van Bataclan-overlever wou verkopen als NFT

In Parijs is een onderzoek geopend naar de Franse chirurg Emmanuel Masmejean. Hij probeerde op een online veiling een röntgenfoto van een van de slachtoffers van de aanslagen in de Bataclan te verkopen. Dat heeft het parket van Parijs bekendgemaakt.

Volgens het Franse medium Médiapart zou de Parijzenaar een röntgenfoto hebben aangeboden op OpenSea, een website gespecialiseerd in de verkoop van NFT's. De foto toont de onderarm van het slachtoffer, die werd geraakt door een kogel van de terroristen. Masmejean zou er 2.463 euro voor hebben gevraagd.

De brigade ter onderdrukking van misdrijven tegen personen (BRDP) van de Franse gerechtelijke politie zal nu deze "schending van het beroepsgeheim" onderzoeken.

Het slachtoffer zou "extreem geschokt" zijn door het "commercieel winstbejag" en de "minachting" van de arts, zegt haar advocaat. Masmejean zelf zegt spijt te hebben van zijn beslissing. "Het was een grove fout die ik bitter betreur", aldus de Masmejean op Twitter. Hij verzekerde dat hij niets heeft verdiend aan de foto en dat hij "het werk in kwestie" heeft vernietigd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.