Ondanks haperende vaccinatiecampagne rekent Rusland op groepsimmuniteit tegen juli

Hoewel de vaccinatiecampagne in Rusland nog niet bepaald onder stoom gekomen is, rekent Moskou erop om tegen eind juli de zogenaamde groepsimmuniteit te bereiken. Minister van Gezondheid Michail Moerasjko verwees daarvoor naar leverings- en vaccinatieschema's, tijdens een bezoek aan de Siberische stad Novosibirsk. Hij kondigde verder een verhoging van de vaccinproductie aan. Het blijft echter nog onduidelijk hoe Moskou de groepsimmuniteit concreet wil bereiken.

Volgens de laatste cijfers van het Russische ministerie van Gezondheid, die dateren van eind vorige week, waren er toen 4 miljoen Russen ingeënt, of 2,8 pct van de hele bevolking. Daarmee loopt Rusland achter op vele andere landen.

Uit peilingen bleek intussen al dat onder de Russische bevolking een grote scepsis staat over het vaccin. Zowat 30 pct van de Russen zou bereid zijn om zich te laten inenten met het Russische vaccin, Spoetnik V.

Begin vorige maand bleek uit onderzoek dat in The Lancet gepubliceerd werd dat het Russische vaccin 92 pct bescherming biedt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.