"Onbegrijpelijk dat er tot vrijdag wordt gewacht" (Saeys, Open Vld)

"Het is onbegrijpelijk dat er tot vrijdag wordt gewacht vooraleer de nieuwe maatregelen ingaan." Dat zegt Freya Saeys, Vlaams Parlementslid voor Open Vld en huisarts. "Als het huis in brand staat, moet je nu blussen", vindt ze. Ook bij andere partijen is er gemor te horen. Katrien Schryvers van CD&V hoopt dan weer dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid zullen opnemen en niet tot vrijdag zullen wachten.

Saeys springt naast haar politieke activiteiten nog af en toe bij in de groepspraktijk van haar vader. "Ik zie elke dag op het terrein hoe ernstig de situatie is", zegt ze. "De virologen schreeuwen ook al wekenlang om extra maatregelen, zij doen dat ook niet voor hun plezier. Ik vind dat er veel te traag gereageerd wordt. Sommigen begrijpen nog stee ds niet de urgentie van de zaak."

Volgens Saeys wordt er uit praktische overwegingen tot vrijdag gewacht, maar dat is een slechte beslissing, vindt ze. "We zitten in een rampscenario en we hebben echt geen dag te verliezen."

Ook Hannelore Goeman van sp.a begrijpt niet waarom er nog drie dagen moeten voorbijgaan. "Het virus groeit exponentieel: elke dag getreuzel maakt het probleem dubbel zo groot", zegt ze.

Katrien Schryvers van CD&V hoopt dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid zullen nemen. "Ik kan alleen maar hopen dat iedereen de regels vanaf nu al toepast, en beseft dat het echt wel noodzakelijk is dat we nu al zo weinig mogelijk sociale contacten hebben", zegt ze.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.