Omikronpatiënten voorlopig niet zwaar ziek, zegt Zuid-Afrikaanse artsn)

De mensen die in Zuid-Afrika met de nieuwe omikronvariant van het coronavirus zijn besmet, zijn voorlopig niet zwaar ziek. Dat meldt de voorzitter van de Zuid-Afrikaanse doktersvereniging, Angélique Coetzee, aan de Britse openbare omroep BBC.

De voorzitter merkte op dat het onderzoek zich nog in een heel vroeg stadium bevindt. "De patiënten klagen het meest over een pijnlijk lichaam en vermoeidheid, extreme vermoeidheid", zei ze. "We zien het bij de jongere generatie, niet bij oudere mensen." Het zou niet gaan om patiënten die onmiddellijk in het ziekenhuis worden opgenomen.

Aan de Telegraph zei ze dat men zich wel zorgen moet maken dat de nieuwe variant oudere mensen die bijkomend lijden aan diabetes of hartaandoeningen, veel harder kan treffen. Ook zei ze dat de symptomen weliswaar ongewoon, maar mild zijn.

Begin november dacht ze voor het eerst aan de mogelijkheid van een nieuwe variant, toen patiënten met ongewone COVID-19-symptomen in haar praktijk in Pretoria kwamen. Die patiënten waren erg vermoeid, maar niemand had klachten over smaak- of reukverlies. "Hun symptomen waren zo anders en milder dan bij die mensen die ik eerder had behandeld."

Coetzee was naar verluidt de eerste Zuid-Afrikaanse arts die de autoriteiten op 18 november had gewezen op mensen met een nieuwe variant.

De omikronvariant (B.1.1.529) was het eerst geïdentificeerd in het zuiden van Afrika. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schaalde de variant in als zorgwekkend. Hij is mogelijk zeer besmettelijk en telt een groot aantal mutaties.

In Zuid-Afrika is slechts 24 procent van de mensen volledig ingeënt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.