Novartis gaat helpen bij productie van coronavaccin CureVac

Het Duitse laboratorium CureVac heeft een overeenkomst gesloten met de Zwitserse farmagigant Novartis voor de productie van het coronavaccin CureVac. Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt. Eerder schoot Novartis ook al Pfizer en BioNTech te hulp bij de vaccinproductie.

Novartis is van plan om te beginnen met de productie van het vaccin "in het tweede kwartaal van 2021". De Europese Commissie zal normaal einde mei of begin juni een voorwaardelijke marktvergunning bieden voor het mRNA-coronavaccin. Er wordt gestreefd om tegen het einde van het jaar 50 miljoen doses te produceren, in 2022 zelfs 200 miljoen.

De Europese Commissie sloot met CureVac een raamcontract af voor de levering van 405 miljoen dosissen van zijn vaccin. België heeft er daarvan 5,8 miljoen gekocht.

Tot nu toe zijn in Europa drie vaccins goedgekeurd voor gebruik: Pfizer/BioNTech, Moderna en Oxford/AstraZeneca. Op 11 maart spreekt het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zich uit over een vierde vaccin, dat van Johnson & Johnson. Bij het EMA loopt naast een rolling review voor CureVac ook een voor Novavax. Eerder donderdag raakte ook bekend dat gestart wordt met de evaluatie van het Russische coronavaccin Sputnik V.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.