Noord-Korea heeft WHO nog niet geïnformeerd over corona-uitbraak

Na de eerste officiële corona-uitbraak in Noord-Korea wacht de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève op meer details. Er is contact opgenomen met het ministerie van Volksgezondheid, maar tot hiertoe heeft de WHO nog geen informatie ontvangen, aldus Edwin Salvador, verantwoordelijke voor Noord-Korea bij de WHO.

Noord-Korea meldde het eerste sterfgeval na een besmetting met het coronavirus. Sinds eind april zijn ook al zes mensen gestorven aan koorts, die zich om nog onbekende redenen door het land verspreidt, meldden de staatsmedia. Zuid-Korea bood al aan vaccins en andere medische benodigdheden om het coronavirus te bestrijden aan zijn buurland te leveren. 

De WHO heeft Noord-Korea geholpen bij het opstellen van een COVID-strategie en een vaccinatieplan, zegt Edwin Salvador. Hierdoor zou het land toegang hebben krijgen tot vaccins vanuit het Covax-programma, dat mede door de WHO is opgezet. Noord-Korea heeft, volgens de website het VN-kinderfonds Unicef, nog geen vaccindoses ontvangen of besteld. 

Covax werd in 2020 opgericht om de ontwikkeling van vaccins te bevorderen en op grote schaal vaccindoses aan te kopen en te leveren aan belangstellende regeringen. De vaccins werden gratis geleverd aan 92 van de armste landen. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft Noord-Korea in 2021 nog door Covax aangeboden vaccins geweigerd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.