"Nooit meer volledige lockdown in welzijnsvoorzieningen. Nooit meer"

Hendrik Delaruelle, directeur van het Vlaams Welzijnsverbond, wil niet dat er in de Vlaamse welzijnsvoorzieningen nog een lockdown wordt ingevoerd zoals in het voorjaar. "Nooit meer een volledige lockdown. Nooit meer. Bezoek en ambulante werking moeten mogelijk blijven. We kunnen ons zo'n volledige lockdown niet meer permitteren", zo zei Delaruelle  in de coronacommissie van het Vlaams Parlement.

Nadat de coronacommissie vorige week inzoomde op de impact van de coronacrisis op de sector van personen van een handicap, komen vandaag Hendrik Delaruelle van het Vlaams Welzijnsverbond, Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens en Tim Stroobants, directeur van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling aan bod.

Delaruelle van het Vlaams Welzijnsverbond mocht de spits afbijten. Het Vlaams Welzijnsverbond is actief in de kinderopvang en heeft daarnaast voorzieningen in de jeugdhulp en de sector van personen met een handicap.

Volgens Delaruelle heeft de lockdown in de welzijnsvoorzieningen een forse impact gehad. De "zeer strenge maatregelen" hebben volgens hem tot "hartverscheurende keuzes" geleid. Het gaat dan vooral om mensen die plots geen bezoek meer kregen of niet meer de begeleiding of ondersteuning kregen die ze nodig hadden.

Een volledige lockdown kan voor Delaruelle dan ook niet meer door de beugel. "Bezoek en ambulante hulpverlening moeten absoluut mogelijk blijven. We kunnen ons dat niet meer permitteren", aldus Delaruelle.

Delaruelle benadrukt ook dat de coronacrisis meer is dan enkel een gezondheidscrisis. "Het is een welzijnscrisis", zegt hij. Zo ergert Delaruelle zich eraan dat er bij de dagelijkse coronacijfers vooral wordt ingezoomd op het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames, het aantal mensen op intensieve zorgen en het aantal doden. "Maar die vier cijfers zeggen niet wat corona betekent voor Vlaanderen. Het zegt niet over de eenzaamheid, niets over angst, niets over uitgestelde sociale contacten of over uitgestelde zorg", aldus Delaruelle.

De Vlaams Welzijnsverbond-directeur ziet ook een aantal lichtpunten. Zo toonden de jongeren in de jeugdhulp volgens hem "een enorme veerkracht" en dat ondanks de zware emotionele belasting. De crisis heeft ook vaak de band tussen jongeren en hun begeleiders versterkt. De begeleiders konden zelf ook meer focussen op hun kerntaken.

Delaruelle sloot af met een voorzichtige waarschuwing: "De marathon is niet gelopen. Corona is niet gedaan. Wat zal het najaar brengen en wat met het voorjaar 2021?".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.