Nog steeds geen rem op stijging coronabesmettingen en ziekenhuisopnames

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames en besmettingen als gevolg van COVID-19 blijft nog altijd toenemen. De afgelopen week werden dagelijks gemiddeld 271,6 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een stijging met 43 procent in vergelijking met de week voordien. In totaal liggen er nu 2.851 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis (+35 procent), waarvan 364 intensieve zorgen nodig hebben (-11 procent). Dat blijkt zaterdagochtend uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 12 en 18 januari werden dagelijks gemiddeld 35.975 nieuwe besmettingen geregistreerd, een stijging van maar liefst 49 procent ten opzichte van de vorige zevendaagse periode. Het aantal besmettingen stijgt in alle provincies, met West-Vlaanderen op kop. Het aantal bevestigde geva llen is er verdubbeld in een week tijd. In Brussel bleef de stijging beperkt tot 16 procent.

De positiviteitsratio bedroeg 39,1 procent, wat een toename is met 10 procent. Het reproductiegetal staat volgens het dashboard van Sciensano op 1,29. Bij de kinderen tot 9 jaar is meer dan de helft van de testen positief (55 procent), bij de 10-19-jarigen is dat bijna 58 procent. Bij de 65-plussers gaat het maar om 15,8 procent.

Ook het aantal overlijdens blijft nog altijd stijgen. Tussen 12 en 18 januari lieten dagelijks gemiddeld zo'n 22 mensen het leven, een stijging met 10 procent. De teller komt in ons land inmiddels uit op 28.780 COVID-19-overlijdens.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.