Nog mogelijk om uit akkoord 2022-2023 te stappen (Riziv)

Het huidige akkoord artsen-ziekenfondsen 2022-2023 is gesloten voor twee jaar: vanaf  1 januari 2022 tot en met 31 december 2023. Artsen die niet vóór 10 maart 2022 zijn uitgetreden, hebben nog steeds de mogelijkheid om voor het tweede jaar uit te treden. Tenminste als ze dat doen voor 15 december.

Geeft u vóór 15 december 2022 aan dat u uit het akkoord stapt, dan gaat uw deconventie in vanaf  1 januari 2023.  U moet uw beslissing doorgeven via de beveiligde webapplicatie die het Riziv hiervoor beschikbaar stelt via het MyRiziv-portaal.

Omgekeerd: was u al gedeconventioneerd, maar wil u toetreden tot het akkoord? Dat kan dat op elk moment via MyRIZIV.

Het Riziv waarschuwt wel wat de gevolgen van uw latere toetreding tot het akkoord betreft voor uw sociaal statuut. Dat statuut geldt enkel als u voor een volledig jaar bent toegetreden.

Toetreding tot het akkoord artsen-ziekenfondsen 2022-2023
De wet voorziet dat het nationaal akkoord in werking treedt in een bepaalde streek, 45 dagen na de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad, behalve als meer dan 40% van de artsen via een beveiligde onlinetoepassing kennisgeven van hun weigering. Ze moeten dat doen uiterlijk op de 30e dag na de bekendmaking van de akkoorden in het Belgisch Staatsblad.

Het akkoord werd bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad op 8 februari 2022. De artsen konden hun weigering of gedeeltelijke toetreding uitsluitend elektronisch doorgeven via de MyRiziv-module. Ze hadden hiervoor de tijd tot en met 10 maart 2022.

Er was een lichte stijging van het aantal toetredingen in vergelijking met de vorige overeenkomst.

Het akkoord is in werking getreden op 25 maart 2022 en geldt voor de periode van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023.

Meer details over het percentage toetredingen vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.