Ziekenhuisnetwerken gaan van start in Wallonië, maar nog niet in Vlaanderen en Brussel

Alle ziekenhuizen in België moeten vanaf 1 januari deel uitmaken van een ziekenhuisnetwerk, maar enkel de Waalse ziekenhuizen zullen tegen die datum officieel binnen netwerken georganiseerd zijn. De Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen volgen begin 2020. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wilde vanaf 2020 maximaal 25 van die netwerken: 13 in Vlaanderen, 8 in Wallonië en 4 in Brussel. 

De Block wilde het ziekenhuislandschap al langer hervormen en werk maken van zogenaamde ziekenhuisnetwerken. Bedoeling is dat de ziekenhuizen in die netwerken beter gaan samenwerken.

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) meldt bij monde van zijn woordvoerder dat de 13 aanvragen aangekomen zijn. "Maar ze zijn wel nog niet allemaal volledig - aanvullingen zijn nodig en opgevraagd", klinkt het. "Daardoor zullen we het einde van 2019 niet halen als deadline, dat zal dus voor begin 2020 zijn."

Die samenwerking moet ervoor zorgen dat het systeem betaalbaar blijft en dat tegelijk de zorg voor de patiënt verbetert. Die patiënt zal voor de basiszorg terecht blijven kunnen bij een ziekenhuis in de buurt, maar meer gespecialiseerde zorg - bijvoorbeeld beenmergtransplantaties - zal geconcentreerd worden in gespecialiseerde ziekenhuizen.

De hervorming is federaal, maar het zijn de drie gemeenschappen die instaan voor de uitvoering.

Lees ook :

Ziekenhuisnetwerken: veel kan beter! (Enquête)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.