Nieuw actieplan tegen intrafamiliaal geweld

De federale regering heeft een nieuw actieplan tegen gendergerelateerd en intrafamiliaal geweld goedgekeurd. "De lockdown tijdens de eerste golf zorgde voor een dramatische stijging van het aantal gevallen van intrafamiliaal geweld. Nu mensen tijdens de huidige maatregelen terug hoofdzakelijk thuisblijven, neemt dat risico opnieuw toe", lichtte bevoegd staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo) het belang van het plan toe.

Het actieplan zag het levenslicht in de aanloop naar een interministeriële conferentie. Het is gebaseerd op samenwerking met de deelentiteiten en slaat op verschillende domeinen. Het moet voorkomen dat slachtoffers tijdens deze golf in de kou blijven staan.

Volgens de staatssecretaris is het plan een sterk signaal naar de slachtoffers, maar ook naar de daders. "Dergelijk geweld is onaanvaardbaar", aldus Schlitz. Volgens premier Alexander De Croo is het vooral belangrijk dat het plan drempels voor de slachtoffers probeert te verlagen.

Het plan voorziet een nieuwe wetenschappelijke studie naar de impact van de problematiek, en dan vooral bij kwetsbare groepen. De middelen voor de hulplijn www.seksueelgeweld.beworden verhoogd en verlengd, en er komt een nieuwe sensibiliseringscampagne.

Het bevat ook richtlijnen voor politie en justitie. Ze worden eraan herinnerd dat de strijd tegen intrafamiliaal geweld een prioriteit blijft. De politie wordt ook gevraagd proactief op te treden, door bijvoorbeeld gekende slachtoffers systematisch opnieuw te contacteren. De parketten worden op hun beurt verzocht de richtlijn rond het tijdelijk huisverbod systematisch en strikter toe te passen.

De artsen zullen geïnformeerd worden over de meldingscodes voor echtelijk en seksueel geweld en over de verhoogde risico's van de lockdown.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.