Niet-dringende zorg zal opnieuw worden uitgesteld

Het staat vast dat sommige ziekenhuizen opnieuw niet-dringende zorg zullen moeten uitstellen. Dat zegt Marcel Van der Auwera, diensthoofd Dringende Hulpverlening van de FOD Volksgezondheid. Samen met de zorgvakbonden hoopt hij dat de extra maatregelen snel effect zullen hebben, waardoor er opnieuw kan worden afgeschaald.

Op dit moment liggen er 1.312 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie er 260 intensieve verzorging nodig hebben. Daarmee wordt opnieuw geflirt met de grens van 300 IZ-bedden die in fase 0, de waakfase, worden voorbehouden voor COVID-patiënten. Dat betekent dat er de komende weken opgeschaald moet worden naar fase 1A. Die houdt in dat 25 procent van de erkende IZ-capaciteit gereserveerd moet worden voor coronapatiënten, wat overeenko mt met 500 van de 2.000 beschikbare IZ-bedden. 

"We zien nu de gevolgen van de versoepelingen die begin oktober van kracht werden. Het lijkt er dan ook op dat we binnen twee à drie weken opnieuw meer dan 500 patiënten intensieve verzorging zullen nodig hebben", aldus Van der Auwera. "Maar eens we in fase 1A zitten, en dus meer dan 300 bedden moeten voorbehouden voor covid-patiënten, zal dat effect hebben op niet-dringende zorg. Hopelijk zal dat effect maar tijdelijk zijn." 

Het Overlegcomité kondigde dinsdag een aantal nieuwe maatregelen in de strijd tegen het virus. Het Covid Safe Ticket wordt verplicht in de horeca en de fitness en de mondmaskerplicht in publieke binnenruimtes wordt weer van kracht. Ook wordt telewerk opnieuw "sterk aangeraden". Van der Auwera hoopt dat die maatregelen soelaas zullen bieden, maar waarschuwt dat we het effect daarvan pas binnen een aantal weken zullen zien. "Net daarom hebben we onze ziekenhuizen gewaarschuwd om zich voor te bereiden en op te schalen", klinkt het. 

Ook de vakbonden in de zorgsector hopen dat de aangekondigde maatregelen voldoende zullen zijn om voor de kentering te zorgen. "We zien nu al een aantal ziekenhuizen die verstrengingen invoeren op de bezoekers en de bezoekuren", aldus Jan-Piet Bauwens, nationaal secretaris van het BBTK. De socialistische vakbond benadrukt daarom ook dat het belangrijk blijft om mensen in de hele samenleving te motiveren om zich te laten vaccineren. 

Margot Cloet, de topvrouw van Zorgnet-Icuro, zei al dat ze hoopt dat de huidige maatregelen zullen volstaan om de stijgende curve in te dijken. "Nog meer covid-patiënten in de zorg, dat gaat niet meer lukken. Dan gaan onze mensen crashen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.