Nederlandse vaccin-haters op de loop met Knack-enquête

De anti-vaxxers zijn weer actief. Vaccin-tegenstanders in Nederland kaapten de enquête waarin de vraag voor Knack-lezers of ze zich zouden laten vaccineren tegen het virus, meldt het Belang van Limburg. Ze deelden de link met opmerkingen als “Weinig neestemmers: is iedereen zo dom en blind?” of “Help onze zuiderburen”.

Blijkbaar boekten ze succes. Na één dag stond de teller met 1.600 deelnemers nog op 69% “ja”, maar dat verschoof naar 72% “nee” en bijna 20.000 deelnemers. Tot viroloog Marc Van Ranst de opmerkelijke resultaten op Twitter deelde en het aantal deelnemers door toedoen van zijn volgers opnieuw verdubbelde, waardoor de slinger weer oversloeg in het voordeel van de ja-stemmers.

Sowieso rijzen vragen over het gewicht van een dergelijke enquête. Dat de anivaxxers niet stil zitten, bewijst volgens het BvL dat de voorbije maanden werden in sommige (besloten) Facebookgroepen druk complottheorieën gedeeld werden over het coronavirus. Eén daarvan is dat farmabedrijven zelf het virus hebben ontwikkeld om grof geld te kunnen verdienen aan de vaccins. Anderen geloven dat het vaccin een vloeistof zal bevatten waarmee mensen gevolgd kunnen worden via 5G-masten. Theorieën die haaks staan op wetenschappelijke principes.

Allerlei wetenschappelijk onderbouwde enquêtes in Europese landen geven duidelijk aan dat er voldoende draagvlak bestaat (minstens 60%) voor inentingen. Om de verspreiding van het virus de kop in te drukken op een dergelijke manier, zijn antistoffen nodig bij 50 à 70 procent van de bevolking.

> Lees ook: drie op de tien Europese geneeskundestudenten leren niets over vaccins

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.