Nederlandse regering trekt 675 miljoen euro uit voor hogere zorgsalarissen

De ontslagnemende regering in Nederland maakt toch geld vrij om salarissen in de zorg te verhogen. Het gaat om structureel 675 miljoen euro extra, meldt het ministerie van Volksgezondheid donderdag. Daardoor gaan de middeninkomens in de zorg met 1,5 procent omhoog. Door het extra geld gaat ongeveer 60 procent van de zorgmedewerkers erop vooruit. Om de maatregel te betalen wordt de zorgpremie jaarlijks 13 euro duurder.

Eerder gaf de regering nog geen gehoor aan oproepen uit de Tweede Kamer voor hogere zorgsalarissen. Vorige week werd een motie van de SP en de ChristenUnie aangenomen, die de regering opriep minstens 600 miljoen euro vrij te maken voor de zorgsalarissen. Daarop trekt het kabinet toch de portemonnee.

Een motie van Geert Wilders om de zorgsalarissen te verhogen, werd vorig jaar aangenomen na een "fout" van een Kamerlid van coalitiepartij ChristenUnie. Stieneke van der Graaf stemde per ongeluk voor de motie, waardoor die een meerderheid haalde. Daarna zei de regering de motie niet te gaan uitvoeren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.