Nederland geconfronteerd met meer zelfdodingen bij jongeren in 2021

Het aantal zelfdodingen onder Nederlandse jongeren tot 30 jaar lag in 2021 vijftien procent hoger dan in voorgaande jaren. De toename vond vooral plaats onder mannen tussen 20 en 30 jaar oud, meldt de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie (CANS).

In totaal werden in Nederland in het jaar 2021 niet meer zelfdodingen geregistreerd dan de voorgaande jaren, maar in de maanden januari, februari en december van vorig jaar lag het aantal jongeren tot 30 jaar dat door zelfdoding stierf echter hoger dan in eerdere jaren. Gemiddeld overlijden iets meer dan twintig Nederlanders uit die leeftijdscategorie elke maand door zelfdoding. In de maanden januari, februari en december 2021 waren dat er echter meer, aldus de commissie. "Dit is een zorgwekkende en verdrietige constatering. Iedere suïcide gaat gepaard met ongekend veel leed", zegt de CANS.

Volgens de commissie kunnen de coronamaatregelen een invloed gehad hebben op de toename. "Contact met leeftijdsgenoten, toekomstperspectief, de wereld ontdekken, vriendschappen vormen is heel belangrijk in deze levensfase. Veel maatregelen hebben direct invloed op deze domeinen", zegt Renske Gilissen, commissievoorzitter en hoofdonderzoeker bij de Nederlandse Stichting 113 Zelfmoordpreventie.

Ook de Nederlandse minister Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers (D66) vermoedt een verband met de coronamaatregelen, in het bijzonder met de herhaalde sluitingen van scholen. "En daarmee het limiteren van contactmogelijkheden, in een fase van je leven dat dat bij uitstek belangrijk is", zegt minister Kuipers. Vrijdagavond geeft Kuipers zijn eerste persconferentie als coronaminister. Verwacht wordt dat een aantal maatregelen wordt versoepeld.

België

Voor België zijn voor 2021 nog geen cijfers beschikbaar, maar voor het eerste coronajaar 2020 werd geen stijging  opgetekend van het aantal zelfdodingen in vergelijking met het jaar voordien, wel integendeel. Zie ons artikel: heeft corona een invloed op zelfdoding?

Anderzijds gaf een recente gezondheidsenquête van Sciensano aan dat van de jongeren tussen 18 en 29 jaar oud 37 procent meldde dat ze ontevreden zijn met hun leven.

Wie denkt aan zelfmoord en nood heeft aan een gesprek, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.