N-VA wil ziekenfondsen die geld verspillen strenger straffen - CM gelooft niet in wetsvoorstel

De Christelijke Mutualiteit (CM) gelooft niet in het wetsvoorstel van N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel, waarbij ziekenfondsen boetes kunnen oplopen voor de terugvordering van onterecht uitbetaalde uitkeringen. Dat voorstel zou volgens de CM als enige effect hebben dat de ziekenfondsen middelen verliezen. " En dat terwijl de administratieve kosten al laag zijn en de ziekenfondsen daar al serieus op hebben ingeleverd", reageert de CM dinsdag.

De CM wijst erop dat de duurtijd van de terugvorderingen van onterecht betaalde uitkeringen, niet alleen in handen van de ziekenfondsen ligt. "Ziekenfondsen volgen hiervoor de geijkte procedures, die via de arbeidsrechtbank verlopen", klinkt het. "Ook zijn de ziekenfondsen voor de terugvordering afhankelijk van de gegevens die w orden doorgegeven door overheidsinstellingen en werkgevers. Het wetsvoorstel van Van Peel zou de snelheid van de terugvorderingen niet bevorderen."

De Christelijke Mutualiteit stelt ook dat de ziekenfondsen zelf meer instrumenten willen om de uitgaven van de gezondheidszorg mee onder controle te houden. Een vraag die ze aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) hebben gericht. "Vandaag zijn ziekenfondsen wel financieel verantwoordelijk voor de overschrijding van de begroting, maar ze missen de hefbomen om er echt iets tegen te doen."

Volgens de CM zijn de ziekenfondsen bovendien niet overgefinancierd voor hun wettelijke taken. Tussen 2015 en 2018 werd er ook 120 miljoen euro bespaard op administratiekosten. "En dat terwijl de werklast van ziekenfondsen enkel maar toeneemt, onder meer omwille van de vergrijzing", klinkt het.

Tot slot herinnert de CM, net als de Socialistische Mutualiteiten, eraan dat de ziekenfondsen al financieel geresponsabiliseerd zijn. Ziekenfondsen verliezen zo bijvoorbeeld geld als ze documenten laattijdig leveren, of wanneer verstuurde gegevens verbeterd moeten worden.

Lees ook :

N-VA wil ziekenfondsen die geld verspillen strenger straffen

N-VA wil ziekenfondsen die geld verspillen strenger straffen - "Kamerlid haalt aantal elementen door elkaar" (Socialistische Mutualiteiten)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.