Morgen onvoldoende testcapaciteit voor woonzorgcentra

Er zullen morgen geen coronatests kunnen aangevraagd worden door de Vlaamse woonzorgcentra omdat de federale testcapaciteit volledig benut is. Pas vanaf zaterdag kunnen opnieuw testen aangevraagd worden. Dat blijkt uit een mail van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. "Dit kan gewoon niet", zegt Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA).

Het aantal besmettingen neemt pijlsnel toe en ook steeds meer woonzorgcentra kampen met uitbraken. Maar Vlaamse woonzorgcentra die hun personeel of bewoners willen testen, kunnen voor vrijdag geen tests aanvragen bij het federale testplatform. Dat blijkt uit een mail van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Door de "sterke toename van de viruscirculatie" stijgt ook het aantal testaanvragen en daardoor is de testcapaciteit op het federaal testplatform vrijdag "volledig benut", zo staat te lezen in de mail. "Er kunnen dus geen testen meer worden aangevraagd voor die dag, ook niet voor uitbraakgerichte testings", luidt het. Vanaf zaterdag zouden wel opnieuw tests kunnen aangevraagd worden.

N-VA-parlementslid Lorin Parys is niet te spreken over de gang van zaken. "Het is redelijk onwaarschijnlijk dat men eerst de preventieve testen in de woonzorgcentra moest schorsen omdat er federaal geen testcapaciteit was, maar morgen (vrijdag, red.) kunnen ook de woonzorgcentra waar er een uitbraak is niet testen. Op die manier laat de federale regering onze bewoners en onze helden van de zorg in de woonzorgcentra in de steek", zegt Parys.

"Na zeven maanden coronacrisis is het minste wat je mag verwachten dat er op elke dag voldoende capaciteit is om testen te analyseren", meent de N-VA'er. "Het is voorlopig maar voor een dag, maar de winter moet nog beginnen en we hebben 35 woonzorgcentra met uitbraken en dus maak ik me zorgen", klinkt het.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zei vorige week nog dat hij 'not amused' was dat men op federaal niveau bepaalde afspraken rond de testcapaciteit niet kon naleven. Hij zei toen ook dat hij meer garanties over de testcapaciteit zou eisen op de interministeriële conferentie. "Ik ga hem nu vragen welke garanties daar gegeven zijn want dit kan gewoon niet. Punt", reageert Parys nog.

Joris Moonens, woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid: "Het heeft te maken met de testcapaciteit van het federale testplatform. Er kunnen dagelijks 4.000 tests aangevraagd worden en op vrijdag 3.000. Maar voor bijkomende aanvragen voor vrijdag is er nu geen ruimte meer. Die aanvraag verschuift naar zaterdag. Dat is natuurlijk zeer vervelend voor het personeel en de bewoners van Vlaamse. woonzorgcentra die nu een dag langer in onzekerheid blijven."

Waarom er op federaal niveau een gebrek aan testcapaciteit ontstaan is, daar heeft Moonens geen zicht op. "De laboratoria geven aan hoeveel zij aankunnen. Het is jammer dat we de aanvragen nu naar een dag later moeten verschuiven. We dringen aan op een zo hoog mogelijke capaciteit, zodat we aan alle aanvragen kunnen voldoen, maar we zijn afhankelijk van anderen."

> Lees ook: "Federaal nam verantwoordelijkheid" (Vandenbroucke)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.