Waarom het gmd-honorarium... lager ligt

Sinds begin januari bedraagt de beheersvergoeding voor het gmd 31,61 euro. Dat is een stijging van 61 cent ten opzichte van het begin van 2019, wat overeenkomt met de 1,95% indexering die door het recente akkoord 2020 werd bevestigd. De GBO (deel van het Kartel) legt uit waarom deze stijging toch lijkt op... een daling. 

"Vele huisartsen waren verbaasd dat het nieuwe bedrag 31,61 euro inhield, terwijl het sinds april 2019 31,8 euro was", aldus het syndicaat. Het schenkt klare wijn: de +1,95% index is gebaseerd op de referentiewaarde van het gmd op 1 januari 2019, d.w.z. 31 euro. "De verhoging met 2,57% die op 1 april 2019 werd toegekend, was een tijdelijke 'premie' die op 31 december zou aflopen."

Waarom deze overgangspremie? Om te voorkomen dat er een gereserveerd budget verdween: in 2019 moest er +/- 2,5 miljoen worden toegewezen aan initiatieven voor het gmd. De GBO legt uit dat dit te weinig was om te realiseren wat het syndicaat "nastreefde en nog steeds nastreeft" (een algemene en duurzame stijging van het gmd). Anderzijds was het te veel om de enveloppe te laten verdwijnen. De medicomut had daarom afgelopen voorjaar afgesproken om in één keer deze 'bonus' te injecteren. Een one shot dus. De GBO vindt het veel belangrijker dat in het nieuwe akkoord het principe van "automatische gmd-verlenging, zelfs zonder jaarlijks contact" afgesproken is. 

Nog even aan herinneren dat de goede werking van het gmd al in 2021 door de dienst Medische Evaluatie en Controle kon worden gecontroleerd. Een gezamenlijke Riziv-FOD Volksgezondheidswerkgroep zal verantwoordelijk zijn voor de kwaliteitsparameters die voor deze evaluatie moeten worden gebruikt. 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.