Aantal ziekenhuisopnames met 7 procent gedaald

In de week van 4 tot en met 10 april werden elke dag gemiddeld 249,7 mensen met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 7 procent in vergelijking met een week geleden. Dat blijkt zondag uit het epidemiologisch rapport van gezondheidsinstituut Sciensano.

Momenteel liggen er wel nog altijd 3.027 mensen met COVID in het ziekenhuis (+4 procent), van wie er 905 op de afdeling intensieve zorg liggen (+10 procent). In vergelijking met zaterdag liggen er wel minder patiënten op het ziekenhuis en op intensieve zorg.

In de week van 1 tot en met 7 april werden dagelijks ook gemiddeld 3.599 nieuwe coronabesmettingen geteld, wat een daling is met 21 procent op weekbasis. De besmettingscijfers dalen in elke provincie. De grootste daling is waarneembaar in Namen (-29 procent) en Waals-Brabant (-26 procent). In Luxemburg (-9 procent) en Limburg (-17 procent) is de stijging iets minder uitgesproken. In de Duitstalige Gemeenschap gaat het aantal besmettingen zelfs nog met 12 procent omhoog op weekbasis.

Een deel van de verklaring voor de dalende cijfers moet wel gezocht worden bij het aantal tests dat in diezelfde periode met 29 procent is gedaald. De positiviteitsratio is zelfs licht gestegen naar 8,4 procent. Bij 10- tot 19-jarigen ligt het percentage postieve testen het hoogst (10,2 procent), gevolgd door 40- tot 64-jarigen (9,1 procent). Het reproductiegetal bedraagt 0,97, wat wel betekent dat de epidemie in kracht afneemt.

Het aantal aan corona gelinkte sterfgevallen blijft intussen fel toenemen. In de eerste week van april werden gemiddeld 42,7 coronadoden per dag geteld. Dat is een stijging met maar liefst 49,5 procent in vergelijking met een week eerder. In totaal zijn in België nu al 23.428 mensen overleden na een coronabesmetting.

Tot slot blijkt uit de gegevens nog dat zeker 1,779 miljoen Belgen een eerste prik met een coronavaccin hebben gekregen, wat neerkomt op 15,5 procent van de bevolking. Er kregen ook al bijna 616.000 mensen een tweede dosis, daarmee is 5,4 procent van de Belgen volledig gevaccineerd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.