Minder dan 5 procent bloeddonoren heeft antilichamen covid-19

Slechts 4,7 procent van de bloeddonoren heeft antilichamen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit reststalen die Sciensano sinds einde maart onderzoekt op de aanwezigheid van antilichamen. Het aantal is niet meer gestegen sinds de metingen eind april, wat betekent dat van groepsimmuniteit nog lang geen sprake is.

Sinds 30 maart bezorgt het Rode Kruis tweewekelijks reststalen van bloeddonaties aan Sciensano. Zij onderzoeken of bloeddonoren antistoffen hebben tegen het virus om in te schatten in welke mate er groepsimmuniteit opgebouwd wordt tijdens het verloop van de epidemie bij de Belgische gezonde bevolking. Uit analyse van de eerste vier staalreeksen, goed voor 3.284 stalen, blijkt dat midden mei slechts 4,7 procent van de donoren antistoffen tegen het coronavirus had en dat dit aantal dus niet meer is gestegen sinds de metingen midden april. 

"Dat amper vijf procent van de bevolking antistoffen heeft, betekent dat de verhoopte groepsimmuniteit nog lang niet bereikt is", zegt dokter An Muylaert, directeur diagnostiek van Rode Kruis-Vlaanderen. "Dit ligt in lijn met gelijkaardig onderzoek uit het buitenland. Het percentage ligt lager dan recent onderzoek bij gezondheidswerkers uit Belgische ziekenhuizen. Het is afwachten of deze trend zich voortzet en verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat de reden hiervoor is." 

Volgens viroloog en interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht betekent dit wel dat de lockdown is geslaagd. "Het toont aan dat de maatregelen die geïmplementeerd werden goed gewerkt hebben. We zijn erin geslaagd het virus heel sterk te vertragen gedurende die periode", verklaarde Van Gucht vrijdag op de persconferentie over de coronacijfers in ons land.

Rode Kruis-Vlaanderen zal op regelmatige basis bloedstalen blijven aanleveren voor onderzoek zodat de evolutie op lange termijn weergegeven kan worden en we een idee krijgen van de dynamiek van de epidemie.

Antistoffen zijn na ongeveer twee weken meetbaar in het bloed. De resultaten van midden mei geven dus een beeld van besmettingen die begin mei of vroeger hebben plaatsgevonden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.