Met weinig handrem naar de zomer, vindt een "enorm ongeruste" Vlieghe

GEMS-voorzitster Erika Vlieghe kijkt met een 'enorme ongerustheid' naar het zomerplan dat het Overlegcomité heeft voorgesteld. "Er verandert heel veel op erg korte tijd. We gaan met weinig handrem naar de zomer toe", zei ze gisteravond in De Afspraak tijdens een debat met Vlaams minister-president Jan Jambon.

Vlieghe vroeg zich af of het nu al het moment is om zoveel versoepelingen aan te kondigen. Er zijn nog zoveel onbekenden - het virus is nieuw, het vaccin is nieuw. "Is er een plan B? Want dit kan misgaan", waarschuwde ze.

Jambon wees erop dat tegen begin juni de meest kwetsbare mensen gevaccineerd zijn. Daardoor zijn versoepelingen volgens hem nodig. Indien de cijfers slecht zijn, kunnen eventueel maatregelen uitgesteld worden, gaf hij mee.

Richtdrempel

Erika Vlieghe had ook problemen met de richtdrempel van 500 bezette Covid-bedden op intensieve zorg. "Als eerste drempel (in juni, red.) is die OK, maar als we in augustus nog altijd hetzelfde cijfer hebben, betekent dit dat er nog heel veel viruscirculatie is" en dat festivals zoals Pukkelpop of Tomorrowland gevaarlijk zijn, was haar boodschap. "Als je ambitieus wil zijn in maatregelen, moet je ook ambitieus zijn in de drempels", vond ze.

Volgens haar bestaat het risico dat het aantal Covid-bedden op intensieve zorg tussen 500 en 600 blijft kabbelen. "Stagneren is mogelijk en dat heb je geen reserve bij een mogelijke opflakkering", luidde de waarschuwing. Minister-president Jambon erkende dat het moeilijk zal zijn grote festivals te organiseren als het aantal bedden op intersieve zorg op 500 ligt in augustus. "Maar de ambitie is om naar 0 Covid-bedden te gaan".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.