Met hoge koorts vliegen vanop Zaventem nog steeds mogelijk

Als u op Zaventem na drie metingen nog altijd meer dan 38 graden koorts heeft, bepaalt een vragenlijst of u mag vliegen. Te makkelijk te omzeilen, zegt VUB-prof Dirk Devroey in De Standaard.

Heeft u de laatste twee weken ­contact gehad met iemand die ­besmet is met covid-19? Heeft u last van een hoest, kortademigheid of neusloop? Dat zijn ­enkele vragen die u op Brussels Airport krijgt als u na drie verschillende temperatuurcontroles nog altijd meer dan 38 graden koorts heeft. Op basis van die antwoorden ­beslist een arts ter plekke of u nog het vliegtuig op mag. Als u op de vragenlijst dus aangeeft dat u geen last heeft van andere symptomen, is het mogelijk dat u met hoge koorts op reis vertrekt.

"Gezien de huidige cijfers, met 300 besmettingen per dag, schiet deze maatregel tekort", reageert VUB-professor huisartsengeneeskunde Devroey.

Van 15 juni tot 15 juli vertrokken 250.000 passagiers via Brussels Airport op reis. Bijna 2 procent (4.500 passagiers) had meer dan 38 graden koorts. Dat blijkt uit de eerste analyse van de cijfers van de luchthaven. "We hebben nog geen zicht op hoeveel mensen er werden toegelaten op een vlucht en hoeveel procent ­terug naar huis werd gestuurd", zegt woordvoerster Nathalie Pierard.

"De kans dat iemand koorts maakt om andere redenen dan corona, is zeer klein", reageert Devroey. "Daarom zou hoge koorts een signaal op zich moeten zijn. Zo'n vragenlijst kun je heel makkelijk omzeilen als je graag op reis wilt vertrekken. Het is op dit moment niet veilig om vliegreizen door te laten gaan."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.