Mentholsigaretten verboden vanaf vandaag: Stichting tegen Kanker wil nog strengere wet

Door een Europese richtlijn uit 2014 zijn vanaf vandaag mentholsigaretten verboden in België. De Stichting tegen Kanker is blij, maar zou graag het verbod uitgebreid zien naar nieuwe verhitte tabaksproducten en cigarillo's.

Het verbod op sigaretten met mentholsmaak in heel Europa dat vandaag in werking treedt, is alleen van toepassing op sigaretten en roltabak. "Onze wetgeving is momenteel echter niet sluitend genoeg en voorkomt niet dat er verhitte tabak of cigarillo's met mentholsmaak op de markt komen", zegt Suzanne Gabriels, Experte Tabakspreventie bij de Stichting.

Menthol is een van de meest gebruikte tabaksadditieven ter wereld, zegt de Stichting. Door grote hoeveelheden menthol toe te voegen aan mentholsigaretten krijgen die een verfrissende muntsmaak en -geur. Verschillende studies hebben aangetoond dat mentholsigaretten de kans op nicotineverslaving verhogen bij tieners en jongvolwassenen die experimenteren met roken.

"Bovendien maken ze het stoppen met roken moeilijker. Mentholsigaretten spelen dus een rol bij het initiëren van een tabaksverslaving bij jongeren, dragen ertoe bij dat volwassenen blijven roken en hebben een negatief effect op de volksgezondheid doordat zij het aantal rokers doen toenemen."

Volgens de Stichting tegen Kanker rookt 14 procent van de Belgische rokers, die minstens één keer per maand roken, sigaretten met mentholsmaak.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.