Meisje van 12 overleden, lichte daling aantal opnames, IC voor 53% bezet

Een zeldzaam fenomeen: een meisje van 12 overleed aan covid-19. Een lichte daling is er in de stijging bij de opnames (485), 168 patiënten verlieten het ziekenhuis. Er liggen 4.920 patiënten in totaal in de ziekenhuizen van wie 1.021 op intensieve.

Alle bedden IC zijn voor 53% bezet, 786 patiënten worden beademd, 98 overlijdens zijn gisteren gemeld en nog eens 94 laat gerapporteerd.

Zal eind volgende week het aantal zieken pieken? Volgens Steven Van Gucht neemt de kracht van de epidemie af en hoopt hij eind deze week op een stabilisatie, maar het aantal kan nog oplopen op intensieve intussen. Wel kan de capaciteit IC nog verhoogd worden.

De periode na de piek wordt alvast voorbereid, maar de timing is nog niet vast te leggen.

Over het aandeel van de rokers bij de overlijdens zijn nog geen cijfers beschikbaar, al is het te verwachten dat ook covid-19 een risicofactor is.

Een infectioloog is voorstander van  het feit dat iedereen telkens een masker draagt op straat. Maar een masker dragen heeft alleen zin in een bepaalde context, niet als men alleen of met twee gaat wandelen en afstand houdt, herhaalt Steven Van Gucht.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Willem CEUPPENS

  09 april 2020

  Het lijkt me (om vanzelfsprekende redenen) nuttig
  dat bij elk artikel de oorspronkelijke datum van publicatie blijft vermeld worden...
  dr.Willem Ceuppens, Dilbeek (ceuppens.willem@scarlet.be)

 • Marc SMEETS

  31 maart 2020

  Covid 19 is een epidemische virale infectie. De geschiedenis van het verloop is dan ook bekend. Dat wil zeggen dat de epidemie maar stopt als vrijwel iedereen in aanraking is geweest met het virus. Dat wil ook zeggen dat elke persoon in zijn woning moet blijven om zeker te zijn dat hij zal overleven, in afwachting van een vaccin dat voldoende werkzaam is. Dat wil ook zeggen dat in principe de lock down nog maanden moet duren om zeker te zijn dat er veel minder sterfgevallen zullen zijn.
  MAAR zoiets zal de maatschappij niet toelaten. De economie is nog steeds het belangrijkste; binnenkort zullen er wel verspoepelingen volgen.
  Wat we nu meemaken is een uitwas van de kapitalistische maatschappij, een bijwerking van het globalisme. Het wordt hoog tijd om het economisch model te herzien. We moeten af van het superkapitalisme en dringend naar een 'ecologisme'!
  Edwin Thoen, huisarts