Meerderheid Duitse artsen gewonnen voor staking

Als protestmiddel tegen het einde van de zogenaamde 'nieuwe patiëntenregeling' stippen Duitse artsen in hoofdzaak een staking aan, blijkt uit een online enquête van het vakblad Ärzte Zeitung in de week van 12 tot 18 september. Zes van de tien respondenten zijn voor een praktijksluiting.

Dat de federale minister van Volksgezondheid, professor Karl Lauterbach, de nieuwe patiëntenregeling wil afschaffen, stoort een groot deel van de Duitse medische wereld. Op veel plaatsen roert het verzet zich, zoals blijkt uit de handtekeningenactie van de grootste Duitse artsenvereniging, de Kassenärztliche Bundesvereinigung  (KBV). Er werden al meer dan 50.000 handtekeningen verzameld.

De nieuwe patiëntenregeling (Neupatientenregelung) is drie jaar geleden ingevoerd, oorspronkelijk met de bedoeling dat de ziekenfondsen extra middelen moesten vrijmaken  zodat verzekerden sneller een afspraak kregen of een specialist zouden kunnen raadplegen. Voor deze nieuwe patiënten kregen artsen dan een vergoeding.

De rondvraag geeft aan dat het ongenoegen diep zit: vele  artsen (60%) zouden zelfs uit protest hun praktijk sluiten. Deze stap beschouwen ze als de beste maatregel om hun verzet kenbaar te maken.

"De afschaffing van de nieuwe patiëntenregeling ligt onder vuur", luidde de vraag in de enquête. "Voor welke protestmaatregelen bent u?"

Meerdere antwoorden waren mogelijk, maar 60% was dus gewonnen voor een praktijksluiting, met andere woorden een staking. 31% koos ook voor een betoging in Berlijn, 30% voor brieven naar minister Lauterbach en nog eens 30% voor een petitie.

'De patiënten mobiliseren' werd bij 32% aangekruist.

Slechts 16% zag niets van dat alles zitten, wat wijst op een sterke actiebereidheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    22 september 2022

    “ TROP” is te veel , zei Monsieur 5 % !